Blomsterbukettens historia sträcker sig tillbaka tusentals år, med rötter i antikens kulturer där blommor användes i religiösa ceremonier och som symboler för kärlek och vänskap. I det forna Egypten och Grekland skapade man buketter för både estetiska och symboliska syften, ofta i samband med gudastyrkor och festligheter. I Romarriket blev blomsterarrangemang en form av konst, där olika växter och blommor kombinerades för att uttrycka känslor och status.

Floristens roll började framträda under medeltiden, när blommor började odlas mer systematiskt och användes i prydnader, dekorationer och medicinska sammanhang. Under renässansen utvecklades blomsterkonsten ytterligare, och florister började utbilda sig mer formellt. Buketter blev en viktig del av olika sociala återkomster, såsom bröllop och begravningar, där blomsterarrangemang blev symboliska uttryck för livets cykel.

Under 1800-talet blomstrade yrket ytterligare i Europa och Amerika, med specialiserade florister som skapade unika och dramatiska arrangemang. Idag är florister både konstnärer och hantverkare, som kombinerar traditionell kunskap med moderna trender för att skapa buketter som förmedlar känslor och berättelser. Blomsterbuketten fortsätter att vara en tidlös gest av kärlek och omtanke, med sina rötter djupt förankrade i vår historia.